X
 23.03.2017 Живот

Мапа од светот според присуство на жените во парламент - На кое место се наоѓа Македонија?

Правото на глас на жените уште не е универзално.


фото извор: indy100.com

Односно, во земјите каде што се избираат членови на законодавната власт, жените се присутни со околу 40 проценти, и покрај фактот дека зафаќаат речиси 50 проценти од светсaката популација.

Inter-Parliamentary Union“ составила број на жени избрани во парламенти, конгреси, министерства ширум светот, според резултатите од изборите.Maкедонија се најде на 39-то место со 38 жени во парламентот, односно 31.70%.

Ова се 10 парламенти каде што има најголемо присуство на жени.

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот