X
 12.05.2017 Образование

Професор д-р Ратко Дуев е кандидат за декан на Филозофскиот факултет на Универзитетот "Св. Кирил и Методиј"

Професор д-р Ратко Дуев е кандидат за декан на „Филозофски факултет”. За него гласале 66, од присутните 111 членови на наставно-научниот совет пред два дена, на 10 Мај. Кандидати за декан на „Филозофски факултет” беа и професор д-р Огнен Спасовски, тој освои 45 гласови и профорката Лидија Георгиева која доби 6 гласа.За проф. д-р Ратко Дуев гласаа повеќе од  50 проценти од присутните членови,  согласно законските прописи доби мнозинство за избор на кандидат за декан. Ректорот на Универзитетот „св. Кирил и Методиј” ќе го има крајниот збор, тој одлучува, ги именува деканите по предгог на факултетите.

Изминатите осум години проф. д-р Горан Ајдински е позицијата декан на „Филозофски факултет”, два мандата,  по четири години. Неговиот мандат истекува на први Септември,  за од кога во деканска фотелја треба да седне проф. д-р Дуев. Тој вели дека постапката за избор на кандидат на декан како и секогаш поминала во најдобар ред.

-За проф. д-р Ратко Дуев гласаа 50 проценти од присутните членови, доби мнозинство, ректорот на Универзитетот „св. Кирил и Методиј” ќе го има крајниот збор, тој одлучува, го иманува деканот по предгог на факултетот, велат од  „Филозофски факултет”.
Во моментот проф. Д-р Дуев тој ја обавува функцијата  продекан за финансии на факултетот,  ќе ја извршува до Септември.с
Подготвил: В.М

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование