X
 14.06.2017 Живот

Рекоа за власта: „Правдата лишена од власт е немоќна. Власта лишена од правда е тиранска“

vlast

„Власта ги расипува луѓето. Неограничената власт расипува неограничено“ - Хаксли

„Оној кој е опиен со вино, порано или подоцна ќе се отрезни; оној кој е опиен со властољубието, не се отрезнува до смртта“ - Индиска поговорка

„Правдата лишена од власт е немоќна. Власта лишена од правда е тиранска“ - Паскал

„Повеќе вреди војска магариња предводена од лав, отколку војска лавови предводени од магаре“ - Наполеон

„Мислите на владејачката класа, во секоја епоха се владејачки мисли“ - Маркс

„Добрата влада е како добар дигестивен систем: Сè додека добро функционира, никој не ја забележува.“ - Колдвел

„Владетелите, кога тогаш, ги забораваат ветувања, но народот никогаш“ - Мацини

„Ако е вистина дека еден народ има онаква влада каква што заслужува, кога ќе заслужи да ја нема?“ - Жан Пол
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот