X
 17.06.2017 Култура

Која е најстара, а која најмлада земја во светот, според средната возраст на населението?


Мапа на светот

Монако е најстарата земја во светот според средната возраст и е единствената земја каде што средната возраст на населението е над 50 години.

Нигер е најмладата земја, каде што средната возраст е 15,3 години, согласно CIA World Factbook.

Евидентно е дека Европа е „повозрасна“ во споредба со земјите од Африка и Југоисточна Азија, што значи дека еден од поголемите предизвици со кои ќе се соочи континентот е стареењето на населението.


Средна возраст на населението во земјите во светот
Подготвил: Б.Б.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура