X
 06.07.2017 Технологија

Работа од 80.000 долари годишно што ја игнорираат американските студенти

Секоја година илјадници работни места остануваат неисполнети. На пример, многу работни позиции за сајбер-безбедност имаат почетна плата од 80.000 долари годишно. Тогаш, зошто се игнонираат?

студенти
Фото: The Next Web

Сајбер-безбедноста не е доволно атрактивна кариера за оние што дипломирале компјутерски науки. Но наскоро тоа може да се промени. Во последно време особено се актуелни сајбер-нападите. Од напади што ги блокираат записите на пациентите во болниците до хакерски напади што го оневозможуваат системот на Муни во Сан Франциско, очигледно е дека опсегот на овие закани се зголемува. Откако се резервирани за создавање комерцијален антивирусен софтвер или заштита на чувствителен софтвер во финансиски институции, денешните сајбер-безбедносни професионалци се потребни насекаде.

Не е јасно колку вакви работни места постојат во Америка, но се оценува дека се околу 350.000, од кои само 45.000 се во Калифорнија.

Според Форбс, ISACA, која е невладина група за застапување на безбедноста на информациите, предвидува дека ќе има недостиг од два милиона сајбер-безбедносни професионалци до 2019 година. Секоја година во САД 40.000 работни места за аналитичари за безбедност на информациите остануваат неисполнети.
Подготвил: М.Д.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија