X
 07.07.2017 Образование

Глобално шангајско рангирање на универзитетите според академските предмети за 2017 година

ранг
Фото: Shanghai ranking

Шангајското рангирање на академските предмети започна уште од 2009 година. Рангирањето ги содржи ранговите на универзитетите за 52 предмети, како што се природни науки, инженерство, медицински науки и социјални науки. Повеќе од 400 универзитети се најдоа на ранг-листата.

Во продолжение се рангирани најдобрите универзитети според академските предмети. Универзитетите од Америка заземаат 32 топ-места во 52 предмети, а веднаш по Америка е Кина со 8 високообразовни институции, па 5 од Холандија.

Најдобрата високообразовна институција е „Харвард“ и води во 15 потпредмети, Институтот за технологија во Масачусетс е најдобар во 5 потпредмети, од кои 4 предмети се поврзани со инженерството. Другите универзитети што се најдоа на првите места во повеќе од еден предмет се „Стенфорд“, „Беркли“ и Универзитетот во Пенсилванија, „Оксфорд“ од Велика Британија, Универзитетот за технологија „Делфт“ и Универзитетот „Вагенинген“ од Холандија, како и Технолошкиот универзитет „Нанјанг“ од Сингапур.

shangaj

Повеќе од 1.400 универзитети од 80 земји се претставени на табелата вкупно 14.400 пати. Универзитетите од Америка се појавуваат 3.857 пати, а по нив се универзитетите од Кина, кои се појавуваат 1.652 пати и универзитетите од Велика Британија (1.168 пати). Државниот универзитет во Охајо и Универзитетот во Нов Јужен Велс се претставени на табелата со 50 предмети, повеќе од сите други држави.

Новите рангови по предмети ја одржуваат употребата на транспарентна методологија и податоци од трети страни. Индикаторите за пласман вклучуваат мерки за продуктивност, квалитет на истражување, степен на меѓународна соработка, истражување со врвен квалитет и највисоки академски признанија.

Ниту еден македонски универзитет не се најде на оваа листа, додека од балканските земји, Универзитетот во Белград се најде од 201. до 300. место и Универзитетот во Љубљана се најде од 401. до 500. место.

Fields Subject Institution Name Country
Natural Sciences Mathematics Princeton University USA
Physics Massachusetts Institute of Technology (MIT) USA
Chemistry University of California, Berkeley USA
Earth Sciences Swiss Federal Institute of Technology Zurich Switzerland
Geography University of Oxford UK
Ecology University of Oxford UK
Engineering Mechanical Engineering University of Cambridge UK
Electrical & Electronic Engineering University of California, Berkeley USA
Automation & Control Massachusetts Institute of Technology (MIT) USA
Telecommunication Engineering Tsinghua University China
Instruments Science & Technology Harbin Institute of Technology China
Biomedical Engineering Harvard University USA
Computer Science & Engineering Massachusetts Institute of Technology (MIT) USA
Civil Engineering Tongji University China
Chemical Engineering Massachusetts Institute of Technology (MIT) USA
Materials Science & Engineering Massachusetts Institute of Technology (MIT) USA
Nanoscience & Nanotechnology Nanyang Technological University Singapore
Energy Science & Engineering Nanyang Technological University Singapore
Environmental Science & Engineering Stanford University USA
Water Resources Delft University of Technology Netherlands
Food Science & Technology University of Wageningen Netherlands
Biotechnology Harvard University USA
Aerospace Engineering Georgia Institute of Technology USA
Marine/Ocean Engineering Shanghai Jiao Tong University China
Transportation Science & Technology Delft University of Technology Netherlands
Remote Sensing Wuhan University China
Mining & Mineral Engineering University of Science and Technology Beijing China
Metallurgical Engineering Central South University China
Life Sciences Biological Sciences Harvard University USA
Human Biological Sciences Harvard University USA
Agricultural Sciences University of Wageningen Netherlands
Veterinary Sciences Ghent University Belgium
Medical Sciences Clinical Medicine Harvard University USA
Public Health Harvard University USA
Dentistry & Oral Sciences University of Michigan-Ann Arbor USA
Nursing University of Pennsylvania USA
Medical Technology Harvard University USA
Pharmacy & Pharmaceutical Sciences Harvard University USA
Social Sciences Economics University of Chicago USA
Statistics Harvard University USA
Law Harvard University USA
Political Sciences Harvard University USA
Sociology Harvard University USA
Education Stanford University USA
Communication The Ohio State University - Columbus USA
Psychology Harvard University USA
Business Administration University of Pennsylvania USA
Finance New York University USA
Management Harvard University USA
Public Administration Erasmus University Netherlands
Hospitality & Tourism Management The Hong Kong Polytechnic University China-Hong Kong
Library & Information Science Harvard University USA
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование