X
 23.01.2018 Образование

Ќе се воведува нова студентска стипендија од 6.000 денариНа предлог на Министерството за образование и наука, владата денеска ја усвои информацијата за воведување нова стипендија за студенти за наставен кадар за основно образование уште од првата година на студиите во висина од 6000 денари.

Покрај оваа мерка за унапредување на квалитетот на наставните кадри во основното образование, владата денеска на предлог на МОН Владата ја усвои Програмите за ученичкиот и студентскиот стандард за 2018 година, и Програмата за научно-истражувачката дејност за оваа година, како и програмите за изградба и реконструкција на средни и основни училишта.

Министерството за образование и наука пред членовите на владата достави Предлог - закон за изменување и дополнување на Законот за учебници за основно и средно образование. Предлогот за измени на законот се однесува на можноста за брза корекција на утврдените грешки во учебниците, како и на можноста на конкурсите за учебници освен домашните автори да учествуваат и издавачите кои ќе имаат можност предлагаат адаптирани учебници од странство доколку тие ги исполнуваат критериумите на МОН.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование