X
 10.02.2018 Живот

Само 5 нации можат да го погодат кое било место во светот со проектили

1
Извор: CSIS Missle Defense Project

Северна Кореја драстично го зголеми опсегот на своите проектили. Во тестовите изминатава година оваа нација покажа дека веројатно може да ја погоди Америка.

„Веруваме дека влегуваме во ренесансната ракета“, вели Јан Вилијамс, вонреден директор во Центарот за стратешки и меѓународни студии, кој составува податоци за ракетните програми во различни земји.

Зголемувањето на бројот на земји со подготвен пристап до проектили ги зголемува регионалните тензии и ја зголемува можноста за војна, вели Вилијамс. Земјите се поспособни да ги искористат своите арсенали ако мислат дека нивните проектили би можеле да бидат насочени. Покрај тоа, многу проектили што ги развиваат овие земји се базираат на застарена технологија, што ги прави помалку прецизни, зголемувајќи го ризикот за цивили. А постои и ризик дека проектилите би можеле да паднат во рацете на терористички групи.

Многу од земјите што инвестирале во проектилите во текот на последните две децении се наоѓаат во добро познати жаришта во Азија и на Блискиот Исток. Нивните максимални опсези се прикажани на мапата подолу.

Проценет максимален ракетен опсег
1

Земјите што инвестираат во проектили честопати се обидуваат да ги одвратат регионалните непријатели. Но ефектите од оваа трка за вооружување го брануваат целиот свет.

Северна Кореја е пример за опасност. Процените за максималниот ракетен опсег на земјата се движат од 1.200 километри во 1990 година на повеќе од 12.900 километри денес. Тоа е доволно да го погоди половина свет, вклучувајќи го и копното на Америка.

Земјите како Иран, Северна Кореја и Пакистан имаат силни програми за ракетен развој. И сличноста на некои од нивните ракети укажува на тоа дека соработувале за да ја споредат технологијата. Пакистан започнал да инвестира многу повеќе во својата ракетна програма во 90-тите години и се верува дека соработувал со Кина. До средината на 2000 година Пакистан имал способност да нападне најголем дел од Индија, неговиот главен регионален ривал.

Индија, пак, станала способна да нападне каде било во Пакистан и во поголемиот дел од Кина, уште еден регионален ривал, во последните две децении. Сега Индија соработува со Русија за развивање проектили.

Саудиска Арабија и Израел веќе можеле да го нападнат Иран пред 1990 година. Но сега Иран би можел да им врати на двете земји, делумно благодарение на технологијата што ја добил од Северна Кореја.

Дополнително, и Индија и Северна Кореја работат на проектили лансирани од подморници, што ќе им овозможат на двете нации подобро да ги скријат своите проектили.

3

Друга област на загриженост е пристапот што терористичките групи би можеле да го имаат до проектилите. Еден јасен пример за ова се случи во ноември кога балистички проектили од Јемен достигнале до главниот град на Саудиска Арабија. Ракетата била пуштена од бунтовниците Хути, шиитска милиција што пред три години ја презела контролата над поголемите делови на Јемен. Оружјето што се користело против Саудиска Арабија било варијација на ракетата „Скад“.

„Скад“ и нејзините варијации станале едни од најчестите проектили во светот. Русија првично ја развила „Скад“ во 50-тите години за носење оружје за масовно уништување. Ракетата играла клучна улога во програмите за оружје на земји како Северна Кореја и Иран. Оружјето произведено од Северна Кореја е пример за тоа колку е тешко да се спречи ширењето на ракетите. И покрај децениските санкции, земјата разви цело семејство на балистички ракети користејќи ги научените лекции од „Скад“.

Многу е тешко да се спречи ширењето на ракетната технологија. Речиси е невозможно да се запре трговијата во помали делови, како што се системите за насочување и моторите, и човечката експертиза.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот