X
 28.02.2018 Живот

Кои се најтешките јазици за учење за луѓето чиј мајчин јазик е англискиот?

Учењето нов јазик секогаш е задача на која треба максимално да се посветите. Освен ако не сте екстремно надарени за учење странски јазици, па лесно ги совладувате. Интересно е тоа што некои јазици се потешки за учење за луѓето чиј мајчин јазик е англискиот. Ова го покажуваат резултатите од извештајот на Американскиот институт за странски сервис, кој има задача да ги научи дипломатите да зборуваат странски јазици.

фото извор: iStock

Врз основа на тоа колку време им е потребно да го научат секој јазик на ниво за професионална употреба, во извештајот има јазици што се поделени во 4 категории, од најлесниот до најтешкиот за изучување.

Категорија 1: 24 до 30 недели за изучување

-    Дански
-    Холандски
-    Француски
-    Италијански
-    Норвешки
-    Португалски
-    Романски
-    Шпански
-    Шведски

Категорија 2: 36 недели за изучување

-    Германски
-    Креолски (Хаити)
-    Индонезиски
-    Малајски
-    Свахили

Категорија 3: 44 недели за изучување

-    Албански
-    Амхарски
-    Ерменски
-    Азербејџански
-    Бенгалски
-    Бугарски
-    Бурмански
-    Чешки
-    Дари
-    Естонски
-    Фарси
-    Фински
-    Грузиски
-    Грчки
-    Гујарати
-    Хауса
-    Хебрејски
-    Хинди
-    Унгарски
-    Исландски
-    Казахстански
-    Кмерски
-    Курдски
-    Киргистански
-    Лао
-    Латвински
-    Литвански
-    Македонски
-    Монголски
-    Непалски
-    Пашто
-    Полски
-    Руски
-    Српско-хрватски
-    Словенски
-    Словачки
-    Сомалски
-    Тагалог
-    Таики
-    Тамил
-    Телугу
-    Тајландски
-    Тибетски
-    Турски
-    Туркменистански
-    Украински
-    Урду
-    Узбекистански
-    Виетнамски

Категорија 4: 88 недели за
изучување

-    Арапски
-    Кинески
-    Јапонски
-    Корејски
Подготвил: М.П.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот