X
 19.09.2020 Живот

Искрено зборувајте за вашата тага и болка со децата по смрт на близок

Многу е важно за децата вие искрено и отворено да ја покажете својата тага и болка и да разговарате. На тој начин и тие ќе научат дека е во ред да бидат тажни и дека можат да ги покажат болката и тагата. Децата се „неми“ набљудувачи, без разлика дали активно се присутни или не, тие набљудуваат, слушаат и гледаат сè што се случува околу нив.
Децата гледаат како вие се носите со целата ситуација, ако вие ги потиснувате чувствата, и тие ќе го прават истото, затоа е добро и здраво да ги покажете вашите чувства пред нив.

Ова е дел од одговорот што го дава Билјана Манасова-Јовановиќ, дефектолог и психотерапевт. Остатокот прочитајте го на Деца.мк.

Издвојуваме

Живот