X
 22.05.2022 Живот

Битолчанец во финалето на Светскиот куп во куглање, матурата нема да се укине... Што пишувавме неделава

Наставните програми се застарени, а важни аспекти од животот не се изучуваат во училиштата, смета Лука Павиќевиќ

Една од потребните промени е да се воведе граѓанско и финансиско образование. Недостаток на нашиот образовен систем е отсуството на поддршка за талентираните ученици, истакнува Лука Павиќевиќ, претседател на Сојузот на средношколци

Тодор Стојанов докторирал моден дизајн во Шангај - од работа во Зара, Томи Хилфигер и Келвин Клајн до сопствeн бренд

Имав можност да работам за интернационални компании во Македонија, Кина, Шпанија и во Холандија. Научив многу за целокупниот процес, од дизајн, развивање до производство и продажба на текстилен производ. Посебно би го издвоил искуството во централната канцеларија на PVH каде што имав можност да комуницирам и да посетам производни капацитети во Индија, Кина, Бангладеш, Турција, Португалија, Италија, вели Тодор

Кугларскиот арслан од битолскиот Баир се пласира во финалето на Светскиот куп во куглање

Најтешката работа е како да се зачува концентрацијата во текот на натпреварувањето. Секој удар бара максимална концентрација, а има и до 120 удари во еден натпревар. Не е лесно со кугла од 2,8 кг во полн трк да се контролира секое движење на телото. Тоа бара голема психичка стабилност, вели Арслановски

Наумовска: Матурата нема да се укине со волшебно стапче, матурантите да го искористат времето за учење

За полагање државна матура се пријавени речиси 16.000 матуранти. За оние ученици што не сакаат да полагаат државна матура и не сакаат да одат на факултет, има опција да полагаат училишна матура, односно завршен испит

Христијан Шаклевски - шампион во планинско трчање

Тренира една и пол година, а веќе го освои првото место на Националниот натпревар во категорија младинци, истрча стрмен планински терен од 6 километри за 38 минути

Coke Summership летна пракса во „Пивара Скопје“ која нуди поинакво кариерно искуство за сите учесници

Денес разговараме со Ивана, Дениз и Киро, дел од тимот на Пиварци кој работи на осмислување и реализација на Програмата за летната пракса во „Пивара Скопје“, позната како Coke Summership.

Ракометот живее во Битола, а битолчани и Чкембари живеат за ракометот

Голем дел од заслугата за пеколната и жешка атмосфера на натпреварите ѝ припаѓа на навивачката група Чкембари. Тие се оние што го водат шоуто на трибините, а битолската публика се надоврзува и надополнува.


Издвојуваме

Живот