X
 30.07.2021 Живот

Што е вазомоторен ринитис, објаснува д-р Оливер Недев

Вазомоторниот ринитис е воспаление на лигавицата на носот. Тоа е состојба при која крвните садови во носот се прошируваат, што доведува до отеченост на лигавицата. Отокот предизвикува затнување на носот и малку позасилена носна секреција. Настанува поради нарушена рамнотежа на автономниот или вегетативен нервен систем, кој влијае врз ширењето и стеснувањето на крвните садови.

Што го предизвикува вазомоторниот ринитис

Секој може да реагира со вазомоторна реакција на носната лигавица. Ги афектира сите возрасти. Малку почест е кај женскиот пол по дваесеттата година од животот.
Во голем број случаи не се знае вистинската причина за појава на оваа состојба. Постојат повеќе фактори што можат да ја предизвикаат, таканаречени тригер-фактори:
- чад од цигари, смог и други надворешни влијанија
- временски промени, студен воздух, сув воздух
- некои лекови
- поизразени емотивни состојби
- хормонални промени, најчесто за време на бременост
- алкохол
- зачинета храна
- хемикалии, силни мириси, парфеми
- хипотироидизам
- стрес

Кои се симптомите на овој ринитис

Симптомите се слични како кај алергискиот ринитис. Најчест симптом е затнатост на носот, најчесто едната или другата страна наизменично. Зголемена секреција и течење на носот, како и повремено слевање на секрет во грлото. Ваквите симптоми можат да бидат привремени или постојани. За разлика од алергиите, овде не се јавува чешање на носот, како и чешање и солзење на очите, или гребење во грлото.
Вазомоторниот ринитис може да даде компликации слични на алергискиот ринитис, вклучувајќи хроничен синузитис, воспаленија на уво, опструктивна ноќна апнеа, па дури и астма.

Вазомоторниот ринитис, исто така наречен неалергиски ринитис е состојба која се користи за опишување на течење на носот и/или застојот што не заминува и не е предизвикано од алергии или инфекции како што е обичната настинка. Истражувањата покажуваат дека помеѓу 17 и 40 милиони Американци страдаат од вазомоторен ринитис и дека Американците трошат најмалку 1,8 милијарда долари за лекување секоја година.

Симптоми
- течење на нос со дренажа, која обично е чиста и водена
- чувство на застоеност
- назална опструкција
- отсуство на други ладни или алергиски симптоми, како што се многу кивање или иритација на очите.

Симптомите на вазомоторниот ринитис може да се влошат кога некое лице е околу одредени мириси или парфеми, температурата се менува, чувствуваат одредени емоции или се изложени на јаки светла.

Можни причини

Причината за вазомоторен ринитис не може секогаш да се утврди, но подолу се одредени состојби кои предизвикаа вазомоторен ринитис кај некои индивидуи:
лекови
- хормонални промени, како што е бременоста
- одредени активности, како интензивна вежба или сексуална активност
- синдром на еозинофилија (состојба во која клетките на имунолошкиот систем наречени еозинофили во голема мера се ставаат во одредени области или органи на телото во кои тие обично не се присутни).

Одредени состојби може да ви го предиспонираат развојот на вазомоторен ринитис, вклучувајќи историја на назална траума или историја на гастроезофагеална рефлуксна болест (GERD).
Некои експерти сметаат дека луѓето што се склони кон развој на вазомоторен ринитис може да имаат премногу чувствителен автономен нервен систем.

Дијагноза

Добивањето точна дијагноза најверојатно ќе биде најважниот чекор во адекватно лекување и управување со вазомоторниот ринитис. За жал, нема специфични крвни или други лабораториски тестови кои позитивно можат да ја идентификуваат оваа состојба.
Дијагнозата се поставува откако други услови, особено алергиски ринитис, се отфрлени. Вашиот лекар може да ги користи тестовите за крв (IgE тестови) или кожните тестови за да ги отфрли алергиите, но овие тестови сами по себе не се секогаш доволни за да се дијагностицира вазомоторниот ринитис.
Може да биде корисно за вас и вашиот лекар ако водите дневник: запишувајте ги местата, активностите, мирисите, храната или други состојби кои изгледаат како да ги активираат симптомите. Ова, исто така, може да биде корисно во вашиот третман бидејќи еднаш идентификувани предизвикувачи, може да се избегнат или да се минимизираат.

Третман

Третманот за вазомоторниот ринитис се фокусира на контролирање на симптомите. Како што е наведено погоре, избегнување на предизвикувачи кои предизвикуваат симптоми, ако се препознаат, може да бидат многу корисни. Но, можеби не знаете што ги предизвикува симптомите - нивната причина често останува мистерија. Добрата вест е дека постојат неколку лекови кои можат да се користат за контрола на овие симптоми, вклучувајќи и назални спрејови кои се достапни само со рецепт.

Издвојуваме

Живот