Во Катар ќе се гради хотел што ќе ротира на вода

Во Катар ќе се гради хотел што ќе ротира на вода

Подготвил: Драгана Петрушевска

Лектор: Ивана Кузманоска

Турското архитектонско студио „Хајри Атак“ стои зад футуристичкиот дизајн на хотел со 5 ѕвезди што ќе се гради во Катар. Хотелот со 152 соби ќе се простира на површина од околу 35.000 квадратни метри и ќе биде изграден на вода. Во моментов се спроведуваат анализи и процени за изградбата на хотелот.

Според архитектите, хотелот ќе ротира за да произведува електрична енергија. Ротирањето нема да ја произведе целата струја што ќе му биде потребна на хотелот, но во дизајнот се вклучени и 55 ветерници што истовремено ќе функционираат и како чадори за заштита од сонце.


Фото: Hayri Atak

Хотелот ќе користи вода од морето, која ќе се собира и прочистува. Во хотелот ќе има и систем за отпад на храна што ќе се користи како ѓубриво.

Планот е да се изгради хотелот во Катар, но архитектонското студио вели дека тој би можел да се премести речиси секаде. Гостите ќе може да стигнат до хотелот со брод или мост кој ќе го поврзува со брегот. Ќе има опција и за летање со хеликоптер.


Фото: Hayri Atak

Секоја од собите во хотелот ќе има приватен балкон, а во хотелот ќе има и внатрешни и надворешни базени, сауна, спа, вежбалница и мал терен за голф. Се очекува хотелот да биде завршен во 2025 г., но не е јавно познато која компанија ќе го води хотелот и кој го финансира проектот.

Автор: Кејти Ворен
Извор: insider.com
Фото: Hayri Atak