Почна да пелтечи и неправилно да зема воздух пред да каже збор откако се исплаши од петарда. Како да му помогнам?

Почна да пелтечи и неправилно да зема воздух пред да каже збор откако се исплаши од петарда. Како да му помогнам?

Имам дете кое сега навршува 2 години. Сѐ досега имаше уреден психофизички развој, развиен говор со сврзување реченици и солиден фонд на зборови. Од пред 3 недели прво почна да пелтечи, а потоа и неправилно да зема воздух пред да го каже зборот, но забележувам и дека многу помалку зборува за разлика од претходно. Неколку дена пред првпат да забележам дека пелтечи, се уплашил од петарда што пукнала надвор. Дали е можно ова однесување да е од претрпен страв и стрес?

Одговорот од психологот прочитајте го на Деца.мк