Езеро во Кина станува разнобојно на високи температури

Езеро во Кина станува разнобојно на високи температури

Подготвил: Драгана Петрушевска

Лектор: Ивана Кузманоска

Ова природно чудо е полно со алги толерантни на сол кои реагираат на минералот предизвикувајќи прекрасен спектар на бои

Соленото езеро Јученг во Кина често се нарекува кинеското Мртво Море, но тоа има живот и не е море. Езерото е познато по својот необичен изглед. Имено, минералите и организмите во езерото создаваат прекрасна палета на бои кога температурата е покачена и кога има светлина. Боите се неверојатни кога се гледаат од птичја перспектива.

Освен поради убавината, мештаните го знаат езерото и поради индустриската сол што се произведува од него.


Извор: allthatsinteresting.com
Фото: Youtube screenshot