Неверојатна фотографија од порамнувањето на планетите со Месечината

Неверојатна фотографија од порамнувањето на планетите со Месечината

Подготвил: Тамара Гроздановски

Лектор: Ивана Кузманоска

Популарното планетарно порамнување овој месец не беше спектакл што можеше секој да го забележи.

Но, Џош Дури од Сомерсет, Англија, успеал да ја улови планетарната парада на 1 јуни 2024 година, од врвот Крукс Пик.

За жал, планетарното усогласување не можеше да го следи секој бидејќи беше тешко да се видат некои од планетите со телескоп, а камоли со голо око. За среќа, фотографот Џош Дури успеа да ги фотографира Јупитер, Уран, Меркур, Марс, Нептун и Сатурн наредени покрај Месечината.

Извор: Space.com
Фото: Josh Dury