Јапонците се борат со високите температури со вентилатори во јакните

Јапонците се борат со високите температури со вентилатори во јакните

Подготвил: Драгана Петрушевска

Лектор: Ивана Кузманоска

Јапонски компании развиваат креативни производи за да се изборат со големите летни горештини вклучувајќи јакни со вентилатори, јаки за ладење и маици кои реагираат на пот. Овие иновации имаат цел да им помогнат на купувачите да се изладат во топлите денови.

Пионерскиот бренд наречен „Воркмен“ (Workman) ги искористи своите оригинални јакни опремени со вентилатор, првично дизајнирани за градежни работници, за да ги претвори во сензација за пошироката јавност. Овие јакни имаат мали електрични вентилатори кои се напојуваат со батерии што се полнат, обезбедувајќи освежувачки ветер директно до телото на корисникот.

Со цени од 82 до 164 долари, овие иновативни јакни нудат брзо решение за топлите денови.


Јапонија, која е позната по староста на населението, се соочува со зголемување на смртните случаи поради високи температури во последните пет години.

Многумина во Јапонија сметаат дека иако овие производи се позитивен чекор кон ублажување на непријатностите и здравствените ризици поврзани со топлината, тие не се справуваат со пошироките предизвици што ги носи глобалното затоплување. Потребни се сеопфатни мерки за ефикасно справување со овој комплексен проблем.

Извор: Zimo
Насловна фотографија: Youtube (printscreen)