Децата од ова село пешачат два часа и искачуваат 2.556 скалила за да стигнат на училиште

Децата од ова село пешачат два часа и искачуваат 2.556 скалила за да стигнат на училиште

Подготвил: Тамара Гроздановски

Лектор: Ивана Кузманоска

Скриено во планините Лиангшан во провинцијата Сечуан, Кина, се наоѓа малото, изолирано село Атулер. Сместено на карпа на 1.400 метри надморска височина, ова село постои повеќе од 200 години, а животите на 72 селани целосно зависат од опасната челична скала, која е вертикална и е единствениот начин да влезат и да излезат од селото.

Оваа челична скала има вкупно 2.556 скалила, а едно патување е еквивалентно на искачување на висина на зграда од 200 ката. Нејзиниот наклон е речиси 90 степени, а стоејќи на скалата можете да доживеете како е да се стои над бездна. Секојпат кога селаните влегуваат и излегуваат од селото, тие треба да ги искачат овие скали, а искачувањето трае два часа.

 
Животот во Атулер е предизвикувачки и опасен. Жителите се претежно земјоделци кои обработуваат мали парцели на стрмни падини. Потребни се храброст и издржливост за да преживеат во овие екстремни услови.

Еден од најголемите предизвици за жителите на Атулера е образованието на нивните деца. Секој ден децата се качуваат и се спуштаат по опасните скали за да стигнат до училиштето во долината. Овој херојски подвиг бара извонредна храброст и издржливост, а родителите се загрижени за нивната безбедност бидејќи никој не им гарантира дека нема да се лизнат и да паднат.

Медиумско внимание и промени

Поради екстремната локација и опасните услови за живот, селото Атулер им го привлече вниманието на светските медиуми. Тоа доведе до некои инфраструктурни подобрувања, вклучително и изградба на нови, побезбедни скали кои го олеснуваат пристапот до селото. Сепак, сè уште се потребни многу работи за да се направи животот во Атулер побезбеден и подобар.Извор: 24sedam.rs
Фото: Screenshot/YouTube