Најпребаруваните термини на „Гугл“ во последните 20 години

Најпребаруваните термини на „Гугл“ во последните 20 години

Подготвил: Тамара Гроздановски

Лектор: Ивана Кузманоска

Неодамна, „Гугл“ наполни 25 години. Во тој период се случија многу промени на интернет, а една од нив е што оваа услуга стана најпопуларниот интернет-прелистувач.

Како што веројатно знаете, „Гугл“ бил основан во доцните 90-ти години од Лери Пејџ и Сергеј Брин како истражувачки проект на Универзитетот „Стенфорд“. Тие развиле алгоритам кој ги рангирал веб-страниците врз основа на бројот на дојдовни линкови од други веб-страници. Овој алгоритам се покажа како многу поефикасен од постојните алгоритми во тоа време.

Денес, „Гугл“ држи околу 92 отсто од пазарот за пребарување, а негов најголем ривал е „Бинг“, кој се користи во 3 отсто од случаите, додека на трето место е „Јаху“ со нешто повеќе од 1 отсто од пазарниот удел.

Името го добил по математичкиот израз „googol“, што значи број 1, проследен со 100 нули. Желбата на основачите била да покажат дека „Гугл“ е способен да организира огромна количина на информации.

1
2
3
4
5
6
7
8


Извор: 24sedam.rs
Фото: Freepik