Научниците развиле пептиди што можат да го деактивираат Ковид-19

Научниците развиле пептиди што можат да го деактивираат Ковид-19

Подготвил: Тамара Гроздановски

Лектор: Ивана Кузманоска

Научниците развиле протеински фрагменти, наречени пептиди, кои добро се вклопуваат во „жлебот“ на шилестиот протеин на САРС-КоВ-2, што тој нормално го користи за пристап до клетката-домаќин. Овие пептиди ефикасно го мамат вирусот да „се ракува“ со копија наместо со вистинскиот протеин на површината на клетката што го пушта вирусот.

Претходно истражување утврдило дека новиот вирус се врзува за рецепторниот протеин на површината на целната клетка, наречен АСЕ2. Овој рецептор се наоѓа на одредени типови човечки клетки во белите дробови и носната празнина, обезбедувајќи му на САРС-КоВ-2 доста пристапни точки за да го зарази телото.

За оваа работа научниците од Државниот универзитет во Охајо дизајнирале и тестирале пептиди што наликуваат на АСЕ2 доволно за да го убедат коронавирусот да се поврзе со нив, дејство што ја блокира способноста на вирусот да влезе во клетката.

- Нашата цел е секојпат кога САРС-КоВ-2 ќе дојде во контакт со пептидите, вирусот да биде инактивиран. Ова е затоа што шилестиот протеин на вирусот е веќе врзан за нешто што треба да го користи за да се поврзе со клетката. За да го направиме ова, мораме да дојдеме до вирусот додека тој сè уште е надвор од клетката - вели Амит Шарма, коавтор на истражувањето и доцент на Државниот универзитет во Охајо.

Тимот од универзитетот предвидува испорака на овие произведени пептиди во спреј за нос или средства за дезинфекција, меѓу другите апликации, за блокирање на циркулирачките пристапни точки на САРС-КоВ-2 со агенс што спречува нивно влегување во целните клетки.

- Со резултатите што ги генериравме со овие пептиди, ние сме добро позиционирани да преминеме во чекори за развој на производи - вели Рос Лару, коавтор и доцент за истражување по фармацевтика и фармакологија на Државниот универзитет во Охајо.

САРС-КоВ-2, како и сите други вируси, бара пристап до живите клетки за да им наштети - вирусите киднапираат функции на клетките за да направат копии од себе и да предизвикаат инфекција. Многу брзата репликација на вирусот може да го надвладее домаќинот пред имунолошките клетки да соберат ефикасна одбрана.

Една од причините што овој коронавирус е толку заразен е затоа што тој многу цврсто се врзува за рецепторот ACE2, кој се наоѓа во изобилство во клетките кај луѓето и кај некои други видови. Шилестиот протеин на површината на САРС-КоВ-2 што стана негова најпрепознатлива карактеристика е исто така основен за неговиот успех во прицврстувањето на ACE2.

virus
Фото: Freepik

Неодамнешниот напредок во кристализирање на протеини и микроскопија овозможи да се создадат компјутерски слики на специфични протеински структури самостојно или во комбинација, како кога тие се врзуваат едни со други.

Шарма и неговите колеги внимателно ги испитале сликите на шилестиот протеин на САРС-КоВ-2 и ACE2, зумирајќи прецизно како се случуваат нивните интеракции и какви врски се потребни за да се заклучат двата протеини. Тие забележале опашка слична на спирална лента на ACE2 како фокусна точка на прицврстувањето, што станала почетна точка за дизајнирање пептиди.

Тимот тестирал неколку пептиди како „конкурентни инхибитори“ кои не само што можат безбедно да се врзат со шилестиот протеин на САРС-КоВ-2, туку и да спречат или да ја намалат вирусната репликација во клеточните култури. Два пептиди, еден со минимални контактни точки и друг поголем, биле ефикасни во намалувањето на инфекцијата со САРС-КоВ-2 во студиите на клетките во споредба со контролите.

Шарма ги опиша овие наоди како почеток на процес на развој на производ што ќе го зголеми тимот на вирусолози и фармацевтски хемичари кои соработуваат со нив.

- Заземаме повеќенаменски пристап. Со овие пептиди ги идентификувавме минималните контакти потребни за инактивирање на вирусот. Одиме напред, планираме да се фокусираме на развој на аспекти на оваа технологија за терапевтски цели. Целта е ефикасно и потентно да се неутрализира вирусот, и сега, поради појавата на варијанти, заинтересирани сме да ја процениме нашата технологија против мутациите што се појавуваат - вели Шарма.

Извор: Good News Network
Фото: Freepik