Јупитер со четирите џиновски месечини синоќа снимен од Скопје

Јупитер со четирите џиновски месечини синоќа снимен од Скопје

Јупитер со четирите месечини, синоќа снимен од Скопје. Професорот Ивица Милевски од Институтот за географија при Природно-математичкиот факултет синоќа објави многу интересни фотографии на својот профил на „Фејсбук“. Тој напиша:

- Јупитер со 4. џиновски месечини (Ганимед, Европа, Ио и Калисто), снимен вечерва точно на полноќ од Скопје, со моето телескопче Целестрон-рефрактор со зголемување од 150, 200 и 250 пати. Моментално на „само“ 675,7 милиони километри од нас!

Погледнете ги фантастичните фотографии:

Фото: Проф. д-р Ивица Милевски