Тест на Фројд: Одговорете на овие 7 прашања и откријте која е вашата главна карактеристика

Тест на Фројд: Одговорете на овие 7 прашања и откријте која е вашата главна карактеристика

Подготвил: Маја Пероска

Лектор: Ивана Кузманоска

Според анализите и одредени толкувања на Сигмунд Фројд, склопен е краток и забавен тест кој може да открие нешто ново за вас.

Секако, врз основа на овој тест не може да се постави стручна или прецизна дијагноза, но можете да дознаете што ве блокира и што треба да промените кај себе за посреќен и подобар живот.

Пополнете го тестот со искрено одговарање на следниве прашања:

Како се будите наутро?

1. По неколку аларми

2. Секогаш без аларм

3. Многу често ги исклучувам сите аларми и се враќам в кревет

4. Веднаш кога ќе заѕвони алармот

5. Со лошо расположение

Шефот ја критикува вашата работа. Каква е вашата реакција?


1. Ќе плачам во тоалет

2. Ќе се залагам за моите права

3. Ќе молчам и ќе се обидам да ги анализирам грешките

4. Веднаш ќе почнам да се расправам

5. Ќе повикам блиска личност и заедно ќе смислиме начин како да му се одмаздиме

Вие сте во канцеларија на психолог. За што зборувате?

1. За несоница и хроничен замор

2. За ништо. Чекам да ми помогне да се отворам

3. Не знам од каде да почнам

4. За начинот на кој можам да работам на моите реакции

5. За издувните вентили што можам да ги вежбам во секојдневниот живот

Како изгледаат вашите социјални мрежи?


1. Еден куп фотографии од секојдневието

2. Моите фотографии во посебни околности

3. Не сум на социјалните мрежи. Повеќе сакам комуникација во живо

4. Почесто коментирам туѓи објави отколку мои

5. Цитати и пораки

Што мислите за луѓето во јавниот превоз?

1. Ме фаќа паника во толпа

2. Не поднесувам да бидам во метеж

3. Сите луѓе се исти

4. Гледам внимателно, особено убавите луѓе

5. Кога би можел некој да ми го даде своето место

Како го замислувате идеалното семејство?

1. Се согласувам на сѐ

2. Сѐ уште не гледам достојни кандидати, а ми годи сингл животот

3. Партнерот треба да се грижи за мене, да ми купува подароци и да ме разгалува

4. Семејството е одговорност и напорна работа

5. Не одбивам добар партнер

Какво било вашето детство?


1. Секогаш се трудам да бидам во добри односи со сите

2. Имам добро семејство и ме сметаат за омилен/а

3.. Целосна родителска контрола

4. Се сеќавам на расправии со пријателите и професорите

5. Бунт и бегство од дома

Решенија


Ако имате најмногу одговори под 1 - вашиот резултат: нервоза

Искусувате анксиозност, импулсивни сте и заборавни. Често сте вознемирени и чувствувате постојан замор. Тешко е да се разбудите наутро, а често сакате да останете в кревет и да се одмарате цел ден. Понекогаш го правите токму тоа - потребен ви е одмор. За вас се карактеристични наглите промени во расположението.

Ако имате најмногу одговори под 2 - вашиот резултат: егоизам

Вашето его е засилено и се гледате себеси како личност околу која се врти целиот свет. Всушност, вие сте свесни за вашите доблести, но понекогаш ги игнорирате недостатоците кои се токму вашата најголема несигурност. Обидете се да работите повеќе на себе, своите желби, способности и фокусирајте се на работните места што ве интересираат. На тој начин можете да направите нешто големо, а тоа ќе ве поттикне.

Ако имате најмногу одговори под 3 - вашиот резултат: пасивност

Како по правило, вие сте оптимисти и не забележувате тешкотии. Од другите очекувате мајчинска грижа и нежност, верувајќи дека тие ќе ви ги решат проблемите, а кога реалноста е во спротивност со очекувањата, често се губите. Се грижите за мислењето на другите, лековерни сте и лесно паѓате под влијание на блиски луѓе.

Ако имате најмногу одговори под 4 - вашиот резултат: импулсивност

Се карактеризирате со љубов кон дебата, сарказам и циничен однос кон сè околу вас. Можете да започнете кавга заради самата кавга и можност да ја покажете сопствената супериорност. Вие сте повеќе песимист во животот. Често заборавате дека вашите неконтролирани зборови и постапки можат да ги повредат другите луѓе. Обидете се да најдете внатрешен мир, тоа ќе ве натера да зрачите со добра енергија.

Ако имате најмногу одговори под 5 - вашиот резултат: агресивност

Сакате дискусии, сарказам и циничен однос кон сè околу вас. Може да започнете кавга едноставно за да ја покажете својата супериорност, а во животот сте попесимисти. Вашиот најголем проблем е што понекогаш не сте ни свесни дека кавгата не води до крајната цел - клучот е во дијалогот. Мора да работите повеќе на изборот на ресурси и да воспоставите подобра комуникација со другите луѓе.

Извор: n1info.hr

Фото: Freepik