Живеење со хронична срцева слабост - што треба да знаат пациентите

Живеење со хронична срцева слабост - што треба да знаат пациентите

Хронична срцева слабост (ХСС)

Хроничната срцева слабост (ХСС) е состојба кога срцето не може ефикасно да пумпа крв со цел да ги задоволи потребите на телото. Таа може да се јави по акутен настан како срцев удар или поради хронични состојби како хипертензија или дијабетес. Разбирањето на ХСС, причините за нејзиното настанување, симптомите што се јавуваат во рамките на ова заболување, како и можните опции за лекување може да им помогнат на пациентите ефикасно да ја контролираат оваа состојба и да го подобрат квалитетот на животот.

Како настанува хронична срцева слабост (ХСС)

ХСС се развива како резултат на постепено слабеење или укрутување на срцевиот мускул. Во нормални услови, срцевиот мускул се стега и опушта со секој удар, дозволувајќи крвта да се пумпа ефикасно низ телото. Кога срцевиот мускул е оштетен, неговата способност за контракција и опуштање е намалена, што го отежнува пумпањето на крвта.
Срцева слабост со редуцирана ежекциона фракција: Ова се случува кога срцевиот мускул ја губи својата сила и способност за контракција. Оваа состојба често се јавува како резултат на оштетување од срцев удар, инфламаторно заболување на срцевиот мускул или долгогодишна нелекувана хипертензија.
Срцева слабост со очувана ежекциона фракција: Оваа состојба, наречена дијастолна срцева слабост, настанува кога срцевиот мускул станува крут и не може целосно да се опушти помеѓу ударите. Како резултат на тоа, срцето не може да се наполни со доволно крв. Оваа состојба е често резултат на стареење, хипертензија, долгогодишен дијабетес или други хронични состојби.
Левострана срцева слабост: Ова е најчестиот тип на срцева слабост и настанува кога левата комора на срцето не може ефикасно да пумпа крв до телото. Крвта се враќа назад во белите дробови, предизвикувајќи акумулација на течност и отежнато дишење.
Деснострана срцева слабост: Оваа состојба се јавува кога десната комора на срцето не може ефикасно да пумпа крв до белите дробови за оксигенација. Крвта се враќа назад во вените, предизвикувајќи акумулација на течност во нозете, глуждовите и стомакот.
Билатерална (двострана) срцева слабост: Ова е комбинација од левострана и деснострана срцева слабост. И левата и десната комора на срцето не функционираат правилно, што води до сериозни симптоми и компликации.

Симптоми на хронична срцева слабост

Симптомите на ХСС можат да варираат во зависност од тежината на состојбата и деловите на срцето кои се зафатени. Вообичаени симптоми вклучуваат:
- Отежнато дишење: Често се јавува при активност или додека лежите.
- Замор и слабост: Намалениот проток на крв до мускулите и органите може да предизвика постојан умор.
- Отоци (едеми): Задржување течности во нозете, глуждовите, стапалата или абдоменот.
- Брз или неправилен срцев ритам: Срцето може да чука побрзо за да ја компензира својата намалена способност за пумпање.
- Зголемена потреба за уринирање ноќе: Промените на течностите додека лежите можат да ја зголемат продукцијата на урина.
- Недостиг на апетит и мачнина: Намалениот проток на крв до дигестивниот систем може да влијае врз апетитот.

Дијагноза

Дијагностицирањето на ХСС вклучува темелна медицинска историја, физикален преглед и различни дијагностички тестови, вклучувајќи:
• Крвни анализи: Во овие анализи спаѓаат крвна слика со диференцијална крвна слика, деградациони продукти, електролитен статус, хепатални ензими, натриуретични пептиди и по потреба дополнителни анализи.
• Електрокардиограм (ЕКГ)
• Ехокардиограм:
• Рендген на граден кош
• И по потреба дополнителни иследувања:
• Кардијална МРИ или КТ-скен: Обезбедуваат детален приказ на анатомијата и структурата на срцето
• Коронарна ангиографија: Го проценува протокот на крв низ коронарните артерии и присуството на стеснување.

Лекување на ХСС

Иако ХСС е хронична состојба, различни опции за третман можат да помогнат во олеснување на симптомите, подобрување на квалитетот на животот и забавување на прогресијата на болеста. Третманот обично вклучува комбинација од промени во животниот стил, медикаментозен третман и во некои случаи хируршки интервенции.

Промени во животниот стил

Секојдневната здрава исхрана е од клучно значење за пациентите со хронична срцева слабост (ХСС) за управување со симптомите, подобрување на квалитетот на животот и потенцијално забавување на напредокот на болеста. Еве неколку насоки за исхрана и совети за управување со ХСС:

Внес на натриум

• Ограничете го натриумот: Преголемиот внес на натриум може да предизвика задржување на течности, a со тоа доаѓа до оптоварување на срцето. Внесот на сол во исхраната треба да се ограничи на помалку од 5 грама дневно.
• Читајте етикети: Проверувајте ги етикетите на храната за содржината на натриум. Избегнувајте преработена храна, конзервирани супи и солени закуски.
• Користете алтернативи: Зачинувајте ги храните со билки, зачини и мешавини без сол.
Ограничување на течности
• Следете го внесот на течности: Во зависност од тежината на срцевата слабост, можеби ќе треба да се ограничува внесот на течности за да се спречи прекумерно задржување на течности. Кај селектирани пациенти овој внес треба да се ограничи на 1,5-2 Л/ден, но секако дека ова ограничување треба да биде по препорака на вашиот лекар.

Балансирана исхрана

• Овошје и зеленчук: Обидете се да внесувате разновидни овошја и зеленчуци, кои се богати со витамини, минерали и влакна.
• Цели зрна: Избирајте цели зрна како кафеав ориз, овес, киноа и производи од цели зрна наместо преработени зрна.
• Посни протеини: Избирајте извори на посни протеини како живина, риба, грав, легуминозни растенија и нискомаслени млечни производи. Ограничете го црвеното месо и преработените меса.
• Здрави масти: Вклучувајте здрави масти од извори како авокадо, јаткасти плодови, семиња и маслиново масло. Избегнувајте транс-масти и ограничете ги заситените масти.

Калиум и магнезиум
• Соодветен внес: Осигурете соодветен внес на калиум и магнезиум, кои се важни за срцевата функција. Извори се банани, портокали, компири, спанаќ и јаткасти плодови. Меѓутоа, преголем внес на калиум може да биде штетен ако функцијата на бубрезите е нарушена, па затоа е важно да го следите советот на вашиот лекар.

Алкохол, никотин, кофеин
• Ограничете го алкохолот: Алкохолот може да ја наруши работата на лековите и да ги влоши симптомите на срцевата слабост. Обично се препорачува да се ограничува или избегнува консумацијата на алкохол.
• Престанок на пушење: Престанокот на пушењето е клучен за подобрување на здравјето на срцето и намалување на прогресијата на ХСС.Управување со тежината

• Здрава тежина: Одржувањето здрава тежина е важно. Прекумерната тежина може да го оптовари срцето. Редовно следете ја вашата тежина за да откриете брзи зголемувања, што може да укажува на задржување на течности.

Специфични диетални планови

• DASH диета: Диетата Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) често се препорачува за здравјето на срцето. Таа се фокусира на намалување на натриумот и зголемување на внесот на овошја, зеленчуци, цели зрна и посни протеини.
• Медитеранска диета: Оваа диета нагласува овошја, зеленчуци, цели зрна, риба и здрави масти како маслиново масло, што може да биде корисно за здравјето на срцето.

Вежбање:

Вежбањето може да биде многу корисно за пациентите со хронична срцева слабост (ХСС), но потребни се одредени мерки на претпазливост и ограничувања за да се осигури безбедноста и максимирањето на придобивките. Еве ги деталните препораки за ограничување на вежбањето кај пациенти со срцева слабост:
Општи мерки на претпазливост
- Консултација со здравствен работник: Секогаш консултирајте се со вашиот здравствен работник пред да започнете со програмата за вежбање за да добиете персонализирани препораки и да осигурите безбедност.
- Постепена прогресија: Почнете со вежби со помал интензитет и постепено зголемувајте го траењето и интензитетот врз основа на толеранцијата и симптомите.
- Надгледувани програми: Во почетокот учествувајте во надгледувана програма за кардиорехабилитација за да имате безбедни и ефективни рутински вежби.

Специфични ограничувања

Ограничувања на интензитетот:
- Избегнувајте вежби со висок интензитет: Активности со висок интензитет можат премногу да го оптоварат срцето. Држете се до вежби со умерен интензитет, освен ако вашиот здравствен работник не препорача поинаку.
- Следење на срцевата фреквенција: Користете монитор за срцева фреквенција за да ја одржите интензивноста на вежбањето во препорачаниот опсег на срцева фреквенција од вашиот здравствен работник.
Траење на вежбањето:
- Кратки сесии: Започнете со кратки сесии за вежбање (на пр., 10-15 минути) и постепено зголемувајте го траењето како што ќе се толерира, целејќи кон вкупно 30 минути повеќето денови во неделата.

Видови вежби:
- Аеробни вежби: Преферирајте вежби со низок удар, како што се пешачење, возење стационарен велосипед или пливање.
- Избегнувајте активности со висок удар: Активности како трчање, кревање тегови или спортови со висок удар треба да се избегнуваат за да се спречи премногу стрес на срцето.

Условите во животната средина:
- Избегнувајте екстремни температури: Вежбајте внатре или во умерени временски услови. Екстремната топлина, студ или влажност можат да го зголемат оптоварувањето на срцето.
- Хидратација: Останете хидрирани, но следете ги ограничувањата за внес на течности препорачани од вашиот здравствен работник

Контраиндикации за вежбање

- Акутна срцева слабост: Избегнувајте вежбање за време на акутни егзацербации или кога имате сериозни симптоми на срцева слабост.
- Тешка кардиомиопатија: Пациентите со тешка кардиомиопатија или значително оштетување на срцето треба да следат построги насоки за вежбање препорачани од нивниот здравствен работник.
- Неконтролирани аритмии: Пациентите со неконтролирани или сериозни аритмии треба да избегнуваат вежбање додека не се стабилизира срцевиот ритам.
- Тешка валвуларна болест: Вежбањето можеби ќе треба да се ограничи во случаи на сериозна болест на срцевите залистоци.
- Скорешни срцеви процедури: Пациентите по хируршки зафати или процедури треба да следат специфични ограничувања и препораки за вежбање од нивниот здравствен тим.

 Медикаментозен третман:
• Бета-блокатори: Го забавуваат срцевиот ритам и го намалуваат крвниот притисок.
• Диуретици: Помагаат во отстранување на вишокот течности од телото, намалувајќи ги отоците и отежнатото дишење.
• Антагонисти на алдостерон: Помагаат во спречување на задржувањето на течности и намалување на напорот на срцето.
• АКЕ инхибитори/АРБ (ангиотензин рецепторни блокатори): Помагаат во релаксирање на крвните садови и намалување на крвниот притисок.
• Дигоксин: Ги подобрува контракциите на срцевиот мускул и го контролира срцевиот ритам.

Хируршки и уредски интервенции:

Хируршките интервенции за терминална срцева слабост често се разгледуваат кога медицинската терапија повеќе не е ефективна. Овие интервенции имаат цел да го подобрат квалитетот на животот, да го продолжат преживувањето и да ги олеснат симптомите. Еве некои од најчестите хируршки опции:

- Трансплантација на срце
Трансплантацијата на срце е најдефинитивниот третман за срцева слабост во краен стадиум. Вклучува замена на болното срце со здраво донорско срце.
- Вентрикуларни помошни уреди (ВАД)
Вентрикуларните помошни уреди се механички пумпи кои ја поддржуваат функцијата на срцето и протокот на крв кај луѓе со ослабени срца.
• Типови:
- Лева вентрикуларна помошна пумпа (ЛВАД): Ја поддржува левата комора.
- Десна вентрикуларна помошна пумпа (РВАД): Ја поддржува десната комора.
- Бивентрикуларна помошна пумпа (БиВАД): Ги поддржува двете комори.
• Индикации: Се користи како мост до трансплантација, конечна терапија за оние што не се кандидати за трансплантација, или мост до закрепнување.
• Придобивки: Може да го подобри преживувањето, да ги намали симптомите и да го подобри квалитетот на животот.
• Ризици: Вклучуваат инфекција, тромби, крвавење и дефекти на уредот.
- Терапија за срцева ресинхронизација
Терапијата за ресинхронизација на срцето користи специјализиран пејсмејкер за да го подобри времето на контракциите на срцето.
• Индикации: Пациенти со срцева слабост и електрични спроводни абнормалности, како што е блок на левата гранка.
• Придобивки: Може да ги подобри симптомите, капацитетот за вежбање и преживувањето.
• Ризици: Вклучуваат инфекција, дислокација на електродите и дефекти на уредот.
- Коронарен артериски бајпас (КАБГ): Го подобрува протокот на крв до срцето со заобиколување на блокираните артерии, кај оние пациенти каде што причината за срцева слабост е коронарна артериска болест.
- Репарација или замена на срцеви валвули: Решава валвуларни срцеви болести кои придонесуваат за ХСС.

Хируршките интервенции за терминална срцева слабост можат да понудат значителни придобивки, но носат и ризици. Темелната евалуација од мултидисциплинарен тим е клучна за да се одреди најдобриот пристап за секој пациент.

Автор: асистент д-р Ирина Котлар Велкова, специјалист кардиолог,
Универзитетска клиника за кардиологија- Скопје