Бесплатна апликација за реално следење на временските услови и прогноза

Бесплатна апликација за реално следење на временските услови и прогноза

Подготвил: Драгана Петрушевска

Лектор: Ивана Кузманоска

„Зум ерт“ (Zoom earth) дефинитивно не е класична апликација за прогноза на времето бидејќи е специјализирана за прикажување временски услови во реално време.

Податоците се прикажани на интерактивна мапа со опција за вклучување и исклучување на слоеви кои нудат различни информации. Со апликацијата може и да се вклучи приказ на класичен радар, анимација на движење на ветрот, извори на топлина, активни пожари, како и детали за невремиња.

Клучната опција што ја нуди апликацијата е достапноста на повеќе радари, како сателитски приказ, класичен приказ, преглед на дождови, прогнози за движење на ветерот, температурата, влагата и атмосферскиот притисок.

Податоците за времето во реално време се ажурираат на секои 10-15 минути, а се преземаат од повеќе сателити. Мапите за прогноза се ажурираат на секои шест часа. Апликацијата нуди и опција за движење низ времето за да се следат промени на мапата.

Апликацијата е бесплатна и е достапна за телефоните на „Андроид“ и „иОС“.

Извор: Bug
Насловна фотографија: Zoom earth