Графикон покажува колку може да бидат моќни вакцините во борбата против болестите

Графикон покажува колку може да бидат моќни вакцините во борбата против болестите

Подготвил: Драгана Петрушевска

Лектор: Ивана Кузманоска

Во 1796 година британскиот лекар Едвард Џенер ја направил првата вакцина за заштита од заразна болест. Во неговиот случај вакцината била против сипаници. Вакцините помогнале во контрола и елиминација на долга листа со болести оттогаш.

Еден графикон дизајниран од Лион Фарант во 2011 година покажува колку може да бидат моќни вакцините. Во графиконот се претставени бројот на заболени лица од 14 заразни болести во САД пред и по создавањето на соодветната вакцина.

Се надеваме дека Ковид-19 наскоро ќе се најде помеѓу овие болести.Извор: openculture.com
Фото: Pixabay