Предности и опасности од туширањето со студена вода

Предности и опасности од туширањето со студена вода

Подготвил: Маја Пероска

Лектор: Ивана Кузманоска

Не е тајна дека туширањето со студена вода носи физички и ментални здравствени придобивки, вклучително и подобрување на циркулацијата, имунитетот, енергијата, менталната сила, здравјето на кожата и на косата. Сепак, за некои луѓе брзиот студен туш не е толку добра идеја и не треба да се практикува.

Како студениот туш може да го подобри здравјето: Што е хормезис

Се верува дека придобивките од студениот туш се резултат на биолошкиот процес познат како хормезис. Хормезисот е феномен во кој мала доза супстанција што го напрега телото, може да создаде благопријатен ефект. Изложеноста на екстремно студена вода предизвикува одговор на телото идентичен на стресот („бори се или бегај“), зголемувајќи го нивото на ендорфин и норадреналин, невротрансмитери кои играат улога во одбраната од стресот, вниманието и когнитивната функција. Вежбањето и ограничувањето на калориите во исхраната се други примери на хормезис.

Како студениот туш може да ја подобри циркулацијата

Кога телото доаѓа во контакт со студена вода, реагира поради зголемен проток на крв во виталните органи, со цел да ги заштити и да ги одржува на соодветна температура. Покрај тоа, протокот на крв во површните делови на телото се намалува.

Улога во зајакнување на имунитетот, превенција од хронични и сериозни болести

Придобивките од студениот туш за имунолошкиот систем сè уште се истражуваат, но постојат индикации дека може да помогне во намалувањето на болката при различни заболувања. Исто така, постојат докази од некои клинички студии дека секојдневното изложување на студена вода може да ја подобри способноста на телото да се бори против малигните тумори. Утврдено е дека повторената стимулација со студена вода ја намалува честотата на инфекции и го подобрува квалитетот на животот кај луѓето со хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ).

Слабеење: Дали студениот туш може да помогне?

Повеќето студии за губење на тежината се фокусирале на престојот во студена вода, а не на ефектот од туширањето. Познато е дека капењето или пливањето, каде што целото тело е во студена вода, има ефект на забрзување на метаболизмот, а телото има тенденција да се загрее. Во тој процес се согоруваат повеќе калории. Познато е и дека ниските температури го активираат таканареченото кафеаво масно ткиво, кое согорува калории за да го загрее телото. Дали овој процес може да помогне во контролата на шеќерот во крвта, сè уште се проучува.

Подобро расположение, повеќе енергија

Познато е дека изложувањето на студ го активира парасимпатичниот нервен систем и го зголемува нивото на ендорфин и норадреналин во крвта и во мозокот. Редовното туширање со студена вода може да го зголеми нивото на енергија, со ефекти слични на кофеинот. Редовното зимско пливање и физичката активност во постудените месеци значително ги намалуваат напнатоста, заморот, меморијата и негативното расположение. Истражувањата покажале дека повременото изложување на студена вода може да биде ефикасно во ублажувањето на симптомите на депресија.

Поздрава кожа и коса

Туширањето со студена вода ја зголемува циркулацијата и ги намалува воспалителните процеси, подобрувајќи го здравјето и изгледот на кожата и на косата. Студената вода ги затегнува и порите на кожата. Утврдено е дека на овој начин се намалува перцепцијата за замор по тренинг, се намалува болката во мускулите и се подобрува нивното закрепнување.


Кои луѓе треба да внимаваат?

Студиите ги истражуваат негативните ефекти што може да ги има туширањето со студена вода.

Срцеви и белодробни пациенти

Студената вода ги стеснува крвните садови, а го зголемува крвниот притисок и отчукувањата на срцето. Изложеноста на студена вода може да предизвика аритмии кај пациенти со проблеми со срцето, како и пулмонален едем. Експертите обично не го препорачуваат студениот туш за оние со проблеми со срцето или белите дробови.

Бремени жени

Ефектите од студениот туш се контроверзни и сè уште не се доволно проучени. Доколку сте бремени, најдобро е да избегнувате ваков тип ладење додека не се консултирате со вашиот гинеколог, кој ќе процени дали е безбедно и за бебето и за вас.

Мажи што имаат проблеми со плодноста и редовно вежбаат

Една студија покажала дека ненадејната изложеност на студена вода го затапува одговорот на тестостеронот и цитокините кај луѓето кои штотуку завршиле со тренинг. Нема многу студии кои го потврдиле ова, но дефинитивно се препорачува претпазливост.

Извор: eklinika.telegraf.rs

Фото: Freepik