Маж поминал 67 минути во најтивката соба на светот - ќе се изненадите што му се случило

Маж поминал 67 минути во најтивката соба на светот - ќе се изненадите што му се случило

Подготвил: Маја Пероска

Лектор: Ивана Кузманоска

Во анехоична комора, дизајнирана да биде апсолутно тивка, Стивен Орфилд, експерт за дизајн на комори, ги истакнал фасцинантните аспекти од искуството што луѓето го имаат во неа.

Тој опишал дека во таков простор човек станува свесен за сопствените телесни процеси, како што се чукањето на срцето, звуците при дишење, па дури и малите движења во дигестивниот тракт. Со оглед на високиот степен на изолација од надворешните звуци, луѓето се речиси целосно нурнати во сопственото тело, станувајќи „звуци“ во тој простор на тишина.

Сепак, иако може да звучи како мирно и медитативно искуство, поминувањето време во анехоична соба не е искуство без предизвици. Ограничувањето од 45 минути покажува дека по ова време може да почнат да се појавуваат негативни ефекти врз менталното здравје.

Луѓето што биле подолго време во таква средина пријавиле дека чувствуваат дезориентираност, халуцинации и тешкотии со концентрирањето. Тоа е предизвик за оние што се обидуваат да постават рекорд за времето поминато во таква комора.


Еден новинар успеал да остане внатре повеќе од еден час и 67 минути, што е импресивно, но и ризично. Во моментот кога го надминал препорачаното време, почнал да чувствува интензивни сензации, вклучувајќи тинитус (ѕвонење во ушите) и визуелни халуцинации. Ова укажува на важноста од следење на безбедносните упатства и ограничувања бидејќи дури и под такви контролирани услови може да се појават сериозни ефекти врз поединецот.

По само пет минути во изолација, тој веднаш пријавил дека се чувствува дезориентирано, по интензивен тинитус во двете уши. По 15 минути тој тврдел дека гледал светла како се движат околу него во собата, а по 30 минути тврдел дека може да го слушне звукот на сопствениот крвоток. Во такви екстремни околности, поединците што избираат да ги тестираат границите на својот ум и тело мора да бидат свесни за ризиците и подготвени за предизвиците со кои може да се соочат. Иако соборувањето рекорд може да биде достигнување, важно е секогаш да се ставаат безбедноста и благосостојбата на поединецот на прво место.

Извор: klik.hr

Фото: YouTube screenshot