Обојувањето на покривите во бела боја помага во борбата со горештината во градовите

Обојувањето на покривите во бела боја помага во борбата со горештината во градовите

Подготвил: Тамара Гроздановски

Лектор: Ивана Кузманоска

Обојувањето на покривите во бело или нивното покривање со рефлектирачка обвивка би било поефикасно за ладење на градовите како Лондон отколку „зелените покриви“ покриени со вегетација или соларни панели, открива ново истражување предводено од истражувачи од Универзитетскиот колеџ во Лондон.

Спротивно на тоа, употребата на клима-уредите би ја загреала надворешна средина за дури 1 Целзиусов степен во густиот центар на градот.

Истражувањето користело тродимензионален урбан климатски модел на Лондон за да ги тестира термичките ефекти на различните пасивни и активни урбани системи за управување со топлина, вклучувајќи обоени покриви, соларни панели на покривите, зелени покриви, зелена вегетација на дрвја и климатизација во текот на двата најтопли дена од летото 2018 година, најтоплото досега.

Истражувањето откри дека ако овој модел се примени нашироко низ Лондон, студените покриви би можеле да ги намалат надворешните температури низ градот за околу 1,2 до 2 степени на некои локации.

- Сеопфатно тестиравме повеќе методи што градовите како Лондон би можеле да ги користат за да се ублажат температурите, па откривме дека обоените покриви се најдобриот начин за одржување пониски температури - вели водечкиот автор д-р Оскар Брус.

Како што се менува климата, жителите во градовите се особено ранливи на зголемувањето на температурите. Градовите генерално ја задржуваат топлината, предизвикувајќи ефект на „урбан топлински остров“ кој може да доведе до поголема непријатност и смртност за жителите за време на жешките периоди. Изнаоѓањето начини за ублажување на овие температури стана висок приоритет за градските планери и дизајнери, кои истражуваат пасивни методи за ладење како ладни покриви, зелени покриви и проширена урбана вегетација, како и активни методи за градење ентериери како климатизација.

Извор: Science Daily
Фото: Freepik