Зошто сината боја е толку ретка во природата?

Зошто сината боја е толку ретка во природата?

Подготвил: Тамара Гроздановски

Лектор: Ивана Кузманоска

Сигурно сте слушнале дека не постои сина боја во природата. Тоа и не е баш вистина - постојат сини камења, сини води и секако синото небо. Но, сепак, сината е неверојатно ретка во природниот свет. Видеосеријата „Во ред е да се биде паметен“ објаснува зошто е така, започнувајќи со пеперутките.