„Пеинт“ добива алатка за создавање слики со вештачка интелигенција

„Пеинт“ добива алатка за создавање слики со вештачка интелигенција

Подготвил: Драгана Петрушевска

Лектор: Ивана Кузманоска

Корисниците на оперативниот систем „Виндоус 11“ од одредени земји отсега може да создаваат слики со помош на вештачка интелигенција користејќи ја програмата „Пеинт“. За тоа е заслужна алатката на „Мајкрософт“ за создавање слики со вештачка интелигенција, „Кокреатор“ (Cocreator).

Оваа алатка користи модел создаден од компанијата „Опен АИ“. Алатката сега е интегрирана во „Пеинт“.

Оваа опција засега е достапна само во САД, Франција, Обединето Кралство, Австралија, Канада, Италија и Германија.

Корисниците во овие земји може да создаваат слики со вештачка интелигенција со користење на опцијата „Кокреатор“ во „Пеинт“, која може да се најде во горниот десен дел на апликацијата.

Извор: Bug
Насловна фотографија: Microsoft