Италија ја започна својата дигитална номадска виза: Еве кој може да аплицира

Италија ја започна својата дигитална номадска виза: Еве кој може да аплицира

Подготвил: Тамара Гроздановски

Лектор: Ивана Кузманоска

Италија е една од омилените дестинации за одмор во светот. Но, сега кога милиони луѓе повеќе не се обврзани да останат во канцеларија, медитеранската земја станува омилена за дигиталните номади и оние што работат надвор од нивните матични земји и често ја менуваат локацијата.

Досега не постоеше начин дигиталните номади да работат легално во Италија долгорочно. Новата виза за дигиталните номади беше потпишана со италијанскиот закон на 28 март 2022 година, кој стапи во сила на 4 април.

Еве што треба да знаете за овој вид виза.

Кој може да аплицира за италијанска дигитална номадска виза?


Дигиталните номадски визи обично се дизајнирани да им користат на сите работници на далечина. Сепак, италијанската виза се разликува по тоа што се управува според член 27 од кодексот за имиграција, што значи дека е наменета за висококвалификувани работници.

Декретот на италијанската влада го дефинира дигиталниот номад како граѓанин на држави кои не се членки на ЕУ кој врши висококвалификувана работна активност со употреба на технолошки алатки способни да му овозможат да работи од далечина, како самовработен или вработен во компанија дури и ако не е жител во Италија.

Во 2022 година не беше јасно кој се квалификуваше како висококвалификуван работник, но сега е појасно и дефиницијата е променета.

Од март 2024 година, најавено е дека визата е отворена за работници кои имаат годишен приход од најмалку трипати поголем од минималното ниво потребно за ослободување од учество во трошоците за здравствена заштита во Италија. Таа бројка е еднаква на нешто помалку од 28.000 евра годишно.

Се чини дека здравственото осигурување е најважниот услов за прифаќање на кандидатот, при што поединците треба да поднесат цврсти планови кои важат за целиот период на нивниот престој. Исто така, кандидатите мора да докажат дека ќе имаат соодветен престој и дека биле дигитален номад на друго место најмалку шест месеци претходно. Но, не може секој да аплицира. Луѓето што биле осудени за кривично дело во последните пет години автоматски ќе бидат одбиени од процесот на виза.

Колку долго ќе трае италијанската дигитална номадска виза?

Визата ќе важи за период не подолг од една година. Таа ќе може да се обновува еднаш годишно, но само доколку се исполнети условите и барањата.

Кога ќе биде достапна италијанската дигитална номадска виза?

Од 4 април почнаа да се прифаќаат апликации за дигитална номадска виза на Италија. Заинтересираните треба лично да закажат термин во италијанскиот конзулат во нивната земја на живеење. Потребно е да понесете документација вклучувајќи валиден пасош, доказ за вработување, доказ за приход, здравствено осигурување, доказ за сместување во Италија и потврда дека не сте осудуван.

Извор: Euronews.com
Фото: Freepik