Луѓето што ќе се вакцинираат против Ковид-19 веројатно ќе мора да носат маски

Луѓето што ќе се вакцинираат против Ковид-19 веројатно ќе мора да носат маски

Подготвил: Драгана Петрушевска

Лектор: Ивана Кузманоска

Експерти со кои разговарале новинари од „Њујорк тајмс“ изјавиле дека луѓето што се вакцинираат против Ковид-19 можеби го имаат вирусот без да ги развиваат симптомите и затоа би можеле да им го пренесат на други лица.

Вакцините против коронавирусот што беа направени од „Модерна“ и „Фајзер“ имаат висока ефикасност во спречувањето на Ковид-19. Меѓутоа, сè уште не се знае дали некои луѓе што ќе ја примат вакцината го имаат вирусот без да развијат симптоми.

Овие лица би можеле да го шират коронавирусот доколку не носат маски и не ги почитуваат правилата за физичко дистанцирање. Доколку лицата што биле вакцинирани може да го шират вирусот, тогаш сите други луѓе се изложени на ризик.


Фото: Pexels

Тестирањата на вакцините покажуваат дека тие се успешни во спречување на симптомите од болеста, но постои можност антителата да не се доволни за да се борат со вирусите во носот на вакцинираното лице, па затоа вирусите би можеле да се шират на други луѓе, велат експертите.

Многумина мислат дека кога ќе се вакцинираат, нема да мора да носат маски, но всушност за нив ќе биде клучно да продолжат да носат маски бидејќи може да го шират вирусот, вели специјалистот Микал Тал.

Извор: entrepreneur.com