Астероид со големина на автомобил помина близу нашата Земја

Астероид со големина на автомобил помина близу нашата Земја

Подготвил: Тамара Гроздановски

Лектор: Ивана Кузманоска

Астероид откриен во вторникот вчера помина многу блиску покрај планетата Земја.

Астеродиот наречен „2024 ГЈ2“ е со големина на автомобил, а од неговото откритие оваа недела астрономите пресметаа дека ќе помине покрај Земјата на растојание од само 19,3 илјади километри, што е само 3 отсто од растојанието помеѓу Земјата и Месечината.

Според Европската вселенска агенција, астероидот е околу 2,5 и 5 метри. Ова значи дека станува збор за астероид со класа по тежина што би изгорел во атмосферата на Земјата, доколку неговата орбита подиректно ја пресечеше нашата.

Најблиското растојание на астероидот со Земјата се случи во 14:28 часот на растојание од 18.700 километри. Тоа е поблиску од некои геостационирани сателити во орбити на нешто повеќе од 35.785 километри на Земјата.

Следното најблиско прелетување на овој астероид нема да се случи до 2093 година. Кога тоа ќе се случи, астероидот нема да помине ни приближно толку блиску како претходно.

Извор: Space.com
Фото: NASA