Пубертет кај девојчиња. Зошто сѐ порано созреваат?

Пубертет кај девојчиња. Зошто сѐ порано созреваат?

Полова зрелост. Тоа не е само одредено ниво на хормони во организмот и промените што тие ги предизвикуваат, туку и одредено ниво на интелектуално-емоционална-социјална зрелост, вели Мирјана Јовановска-Стојановска, дипломиран психолог и психотерапевт

Расправии, солзи, обвинувања дека не ја разбирате. Вашата ќерка се повлекува во себе или спротивно, станува бунтовна и не можете со неа да излезете на крај. Ангажирате блиски роднини, пријатели со кои ѝ оди муабетот и како таен агент се обидувате да дознаете како се чувствува. Пубертет. Специфична возраст кај секое дете. Кои се првите симптоми кај девојчињата, дали физичкиот пубертет се одвива паралелно со емотивното созревање. За сиве овие прашања Деца.мк разговараа со Мирјана Јовановска-Стојановска, психолог и психотерапевт.

Прочитајте на ОВОЈ ЛИНК