Во древноегипетска гробница пронајдена мумија на мачка

Во древноегипетска гробница пронајдена мумија на мачка

Во новооткриена древноегипетска гробница во местото Сакари, јужно од Каиро, е пронајдена мумија на мачка стара 4.000 години.

Месноста е остаток од градот Мемфис, кој 2000 години бил престолнина на Египет. Во неодамна откриената гробница се пронајдени седум саркофази од времето на владетелот Усеркаф, а во три од нив има мумифицирани мачки.

Локалните експерти истакнуваат дека ваквите археолошки наоди во египтологијата се ретки.

Старите Египќани ги сметале мачките за свети животни, па така, во гробницата има и бронзена статуа од мачка.

Извор: МИА