Има толку многу непродадени автомобили „тесла“, што може да се видат од орбитата

Има толку многу непродадени автомобили „тесла“, што може да се видат од орбитата

Подготвил: Маја Пероска

Лектор: Ивана Кузманоска

Кошмарната година на „Тесла“ е во тек, а инвеститорите се претпазливи откако Илон Маск објави дека следната генерација, која ќе биде поевтино патничко возило, нема да пристигне до следната година.

Со падот на продажбата, производството значително ја надминува побарувачката. „Тесла“ се бореше да го зголеми производството, но непродадените автомобили се натрупаа толку многу што тоа буквално може да се забележи од вселената.

Сателитските снимки откриваат дека многу продажни центри на компанијата низ земјата и нејзината фабрика во Фремонт, Калифорнија, навистина почнуваат да се полнат со непродадени автомобили.

Веројатно голем број фактори се во игра. Како прво, производителите на електрични возила долго време забележуваа забавување на побарувачката за целосно електрични возила. Потоа, има прилив и на поевтини алтернативи, особено од конкурентите во Кина, кои се израмнија со понудите на „Тесла“.

Се разбира, извршниот директор, исто така, ги исплаши потенцијалните купувачи со неговото лошо однесување.

Минатиот месец снимките што го преплавија интернетот покажаа стотици непродадени автомобили „тесла“ како се собираат во затворен трговски центар надвор од Честерфилд, Мисури.

Ова е турбулентно време за „Тесла“, кога акционерите треба да гласаат за пакетот за плати на Маск од 56 милијарди долари оваа недела, нешто што би можело да ја одреди иднината на компанијата. Маск претходно тврдел дека јавното расположение е недвосмислено поддржувачко, без да каже од каде ги добива тие информации.

Но, ако катастрофалната заработувачка на компанијата во првиот квартал е некаков показател, „Тесла“ веројатно ќе ја прекине работата.

Извор: futurism.com

Фото: Freepik