Стив Џобс, Ајнштајн и Закерберг: Науката објаснува зошто големите умови избираат да носат иста облека секој ден

Стив Џобс, Ајнштајн и Закерберг: Науката објаснува зошто големите умови избираат да носат иста облека секој ден

Подготвил: Тамара Гроздановски

Лектор: Ивана Кузманоска

Дали некогаш сте забележале дека некои од најбрилијантните умови ја носат истата облека секој ден?

Од култната црна ролка на Стив Џобс до сивото дуксерче на Марк Закерберг, постои фасцинантна причина за овие навидум монотони модни избори: сè се сведува на науката за одлучување.

Психолошкиот товар на секојдневниот избор

Изборот што да облечеме може да изгледа тривијален, но всушност тоа е одлука што може да ја исцрпи нашата ментална енергија. Боб Позен, предавач на Институтот за технологија во Масачусетс, објаснува дека секој ден донесуваме помеѓу 10.000 и 40.000 одлуки, од безначајни до клучни. Колку повеќе енергија трошиме на секојдневни задачи, толку помалку имаме за важните.

Замор од одлучување


Овој налет на избори води до она што психолозите го нарекуваат замор од одлучување, вид ментална исцрпеност предизвикана од постојаното одлучување. Социјалниот психолог Рој Ф. Баумајстер ја разви оваа теорија сугерирајќи дека нашата ментална енергија се намалува колку повеќе одлуки носиме. Како мускул што се заморува од прекумерна употреба, со текот на времето се намалува капацитетот за донесување одлуки на нашиот мозок.

Истражување од 2016 година покажува дека по неколкучасовно носење одлуки поединците се мачеле да направат мудри избори. Скенирањето на мозокот покажа намалена активност во латералниот префронтален кортекс, област клучна за донесување одлуки, што укажува на одлив на ментална енергија.

Земете го Стив Џобс за пример. Неговиот избор да носи речиси исклучиво црна ролка му овозможи да се фокусира на позначајни задачи, како што се водење на „Епл“ и пионерски нови технологии. Во својата овластена биографија од Волтер Ајзаксон, Џобс споменал: „Не сакам да донесувам одлуки за тоа што ќе носам. Имам повеќе исти фармерки и црни ролки.“

Алберт Ајнштајн постојано носел едноставен сив костум, бела кошула и еспадрили, кои станале негов препознатлив изглед. Слично на тоа, други значајни личности како Закерберг и Барак Обама се придржуваа до униформен стил за да го минимизираат менталното оптоварување поврзано со модните избори.

За да му се спротивставите на заморот од одлучување, експертите предлагаат да се поедностават дневните избори колку што е можно повеќе и да научиме да управуваме со нашата ментална енергија поефикасно. За многу креативни лидери, носењето иста облека секој ден е стратегија за минимизирање на овој замор и ослободување на нивните умови за позначајни достигнувања.

Извор: Wecb.fm
Фото: Screenshot/YouTube