Математичка задача од основно одделение која ги полуди родителите

Математичка задача од основно одделение која ги полуди родителите

Подготвил: Тамара Гроздановски

Во едно американско основно училиште, не е точно само ако учениците напишат дека 5х3=15, туку тие треба да знаат да го решат поинаку.

 

задача


Според наставничката, точниот одговор не е 5+5+5=15, туку одговорот мора да биде напишан како 3+3+3+3+3=15. Голем број на родители на социјалните мрежи ја критикуваат наставничката бидејќи сметаат дека решението кое го понудиле нивните деца е исто толку точно колку и решението на наставничката.