Што открива проучувањето на китовите за климатските промени?

Што открива проучувањето на китовите за климатските промени?

Подготвил: Тамара Гроздановски

Лектор: Ивана Кузманоска

Китовите јадат мали планктони, кои пак се хранат со ситни растенија во мразот.

Бројот на овие планктони се намалува поради топењето на ледените гребени, природното живеалиште на грбавите китови. Поради ова, цицачите губат тежина.


Извор: ВВС
Фото: Screenshot/BBC