Симулација покажува како би изгледала експлозија на атомска бомба во голем град

Симулација покажува како би изгледала експлозија на атомска бомба во голем град

Подготвил: Драгана Петрушевска

Лектор: Ивана Кузманоска

Тешко може да се замисли катастрофалното влијание на една атомска бомба, но едно е сигурно - би било лошо. Во видеото на режисерот на документарни филмови Најл Халоран се покажува колку лошо.

Во осумминутното видео се покажува симулација на испуштање атомска бомба 100 пати поголема од онаа фрлена на Хирошима. Чекор по чекор, видеото ги покажува сите фази од експлозијата.

Халоран објаснува колкумина би загинале во градот од 4 милиони луѓе во симулацијата. Како што вели тој, видеото треба да ги потсети сите за опасноста од модерните оружја.


Автор: Дерја Оздемир
Извор: interestingengineering.com
Фото: Screenshot