Пиратска апликација попопуларна од „Нетфликс“, сте слушнале ли за неа?

Пиратска апликација попопуларна од „Нетфликс“, сте слушнале ли за неа?

Подготвил: Маја Пероска

Лектор: Ивана Кузманоска

Во текот на изминатата недела апликацијата „Кими“ беше попопуларна од главните стриминг-платформи „Нетфликс“ и „Прајм видео“ на листата со најпопуларни апликации за забава на „Еп стор“.

„Епл“ во меѓувреме ја отстрани апликацијата, а причината е тоа што таа им овозможи на корисниците пристап до пиратски филмови и емисии.

„Кими“ беше маскирана како апликација која го тестира видот на корисникот, каде што корисникот треба да најде разлики на слични фотографии. Наместо тоа, апликацијата понуди содржини со филмови и ТВ-емисии, меѓу кои и најновите блокбастери и наградувани филмови.

„Епл“ се гордее со приватноста и безбедноста на својата продавница за апликации и гарантира дека има сѐ повеќе и повеќе апликации достапни за преземање.

Кога компанијата откри дека ќе го усогласи своето работење со Законот за дигитални пазари на Европската Унија (DMA), истакнаа дека секоја алтернативна продавница за апликации што доаѓа на платформата на компанијата ќе мора да има строги правила и алатки за умереност споредливи со оние на „Епл“.

Сепак, „Епл“ ќе треба внимателно да ја следи својата продавница за апликации. Корисниците се незадоволни поради тоа што треба да платат премногу сервиси за стриминг-услуги за да гледаат што сакаат, па затоа повеќе луѓе повторно се свртуваат кон пиратеријата.

Извор: B92.net

Фото: Pexels