Земјата никогаш не била рамна плоча, но Јупитер можеби бил

Земјата никогаш не била рамна плоча, но Јупитер можеби бил

Подготвил: Маја Пероска

Лектор: Ивана Кузманоска

Според новите симулации, големите планети што се формираат прилично далеку од нивните ѕвезди го започнуваат животот како рамни дискови. Овие протопланети постепено привлекувале сѐ повеќе материјал и по некое време се формирале во познатата тркалезна форма.

- Научниците долго време го проучуваат формирањето на планетите, но никогаш претходно не сме го провериле нивниот облик во симулации. Само претпоставувавме дека се сферични - вели астрофизичарот Димитрис Стамателос од Универзитетот „Централ Ланкашир“ во Велика Британија.

Како се формираат планетите

Иако научниците пронајдоа многу планети во Млечниот Пат, повеќе од 5.500, сè уште не разбираат целосно како се формираат. За време на раѓањето на ѕвездата, акумулацијата на прашина и гас околу неа се формира во диск, од кој подоцна се формираат планетите или планетарниот систем (видео подолу).

Но, како точно се формираат овие тела во дискот? Научниците веруваат дека помалите планети како Земјата, Венера, Марс и Меркур се формирани откако делови од карпи почнале да се акумулираат еден врз друг додека не се формирала планета.


Приказната може да биде поинаква за гасните гиганти. Тие веројатно се раѓаат под влијание на таканаречената нестабилност на дискот, кога тој се распаѓа на парчиња кои кондензираат под дејство на гравитацијата и потоа се формираат во планети.

Прво се „сплескани“, а потоа сферични


Астрофизичарот Адам Фентон од Универзитетот „Централ Ланкашир“ сакал подобро да го разбере процесот на формирање на планетите по пат на нестабилност на дискот, па затоа дизајнирал и спровел сложени симулации, кои земале предвид различни аспекти на процесот, како што се густината на гасот, температурата и брзината на ротација на дискот. Симулациите покажале дека протопланетите на гасните џинови прво се рамни или сплескани, но подоцна во текот на развојот на планетата материјалот главно се акумулира на половите, а не околу екваторот.

Истражувањето наскоро ќе биде објавено во списанието „Писма од астрономијата и астрофизиката“.

Извор: Index.hr

Фото: Pexels