Овој сообраќаен знак со години бил популарен низ светот, но денес можете да го видите само на две места

Овој сообраќаен знак со години бил популарен низ светот, но денес можете да го видите само на две места

Подготвил: Тамара Гроздановски

Лектор: Ивана Кузманоска

Возачите многу добро ги познаваат сообраќајните знаци, како и нивното значење. Но, понекогаш се случува да се воведат нови или некои да се исфрлат од употреба.

Британското Министерство за транспорт во далечната 1955 година го одобрило црвениот триаголник со полна црна точка како нов сообраќаен знак, а тој бил поставен на места каде што често се случувале несреќи со тешки последици.

Знакот честопати бил придружуван со објаснувањето „accident black spot“. Тој знак служел за да ги предупреди возачите да бидат дополнително внимателни. Набрзо станал популарен во целиот свет, но денес полека исчезнува од патиштата.

znak
Фото: Twitter

Сообраќајните експерти сметаат дека триаголникот со точка е непотребен.

Според сведоштвата на возачите, денес овој знак може да се најде само во Хонгконг и на едно место во Велика Британија.

Извор: 24sedam.rs
Фото: Pixabay