Рецептот за среќа од Мирослав Мика Антиќ

Рецептот за среќа од Мирослав Мика Антиќ

Подготвил: Б.Б.

Лектор: Ивана Кузманоска


Мирослав Мика АнтиќОва не смееме да го заборавиме.

Прочуениот поет Мика Антиќ во наследство ни остави голем број навидум едноставни, но толку генијални ремек-дела.

Стиховите што си  ги посветил самиот на себе веројатно најдобро зборуваат и за неговите дела и за неговиот живот. Сакал да љуби, вљубувањето му било омилено „хоби“, а во една пригода напишал и рецепт за среќен живот.

„Земете 12 месеци и добро исчистете ги од горчина, себичност, ситничарење и страв.

Секој месец внимателно исечкајте го на 30 или 31 ден, така што резервите ќе бидат доволни за цела година.

Секој ден засебно да се наполни со фил од: една третина работа, третина душевна ведрина и третина хумор, со додаток од три лажици оптимизам, една лажица трпение, зрнце иронија и прстофат тактичност.

Таа смеса обилно прелејте ја со љубов.

Готовото јадење се украсува со мала китка од ситно внимание и се сервира секојдневно, со задолжителна ведрина, со шолја добар, освежителен чај.“

Преубаво, зарем не?!


Извор