Жителка на Лапонија оди во супермаркет со санка која ја влече ирвас

Жителка на Лапонија оди во супермаркет со санка која ја влече ирвас

Подготвил: Драгана Петрушевска

Лектор: Ивана Кузманоска

Една жена во Лапонија, најсеверниот регион на Финска, стана светски позната откако објави видео од нејината санка која ја влече ирвас. Џанита Кентала открила на „Тик-ток“ дека патува до супермаркетот со ирвас бидејќи е поеколошки и поевтин начин во време кога цените за гориво се високи.

Во нејзината објава, таа вели дека бензинот чини 2 евра за литар, а секое патување во Лапонија трае долго. Видеото има илјадници коментари.

Во него таа носи традиционална облека, а нејзината санка ја влече нејзиниот 3-годишен ирвас Солина.

@janita_inlapland Just on my way to supermarket ❤️ #ecofriendly #reindeer #fourwheeler #fastandfurious ♬ I just came to say AY YO by Boxout - Boxout


Кентала е претседател на туристичка агенција во Лапонија која користи санки влечени од ирваси и кучиња.

Извор: Futurism
Фото: Pixabay