Дали знаете за што служи жолтата пластика ставена на шофершајбанта?

Дали знаете за што служи жолтата пластика ставена на шофершајбанта?

Подготвил: Тамара Гроздановски

Лектор: Ивана Кузманоска

Од САД пристигнува иновација која им го привлекува вниманието на возачите со својот изглед, едноставност и исклучителна функционалност. 

Наречен „Барнакл“, иновативниот уред е  дизајниран да биде поставен на стакло за да спречи возење пред да се плати казната за паркирање, но и да спречи кражба на автомобил.

Се поставува на шофершајбната и кога ќе се активираат вакуумските чаши, цврсто се прилепуваат на стаклото.

1
Фото: Barnacle

Иако не е достапен кај нас, постои можност наскоро да се најде на европските пазари и да стане вообичаена глетка на улиците.

Во споредба со традиционалните „стегачи“ за тркалата што ги користат контролорите за погрешно паркирање во некои земји, „Барнакл“ е полесен и склоплив, со што се избегнува оштетување на тркалата на возилото. Новата технологија го менува начинот на кој властите во Кина се справуваат со непрописно паркираните возила и неплатените казни.

 

„Барнакл“ е само еден пример за нови безбедносни технологии кои го менуваат начинот на кој размислуваме за паркирање и кражба на автомобили. Сè повеќе градови и земји размислуваат за имплементација на такви системи за да ја подобрат безбедноста и да ги намалат кривичните случаи.

 

Извор: Jutarnji.hr
Фото: Barnacle