Што се случува со очекуваниот животен век на пушачите кога ќе престанат да пушат?

Што се случува со очекуваниот животен век на пушачите кога ќе престанат да пушат?

Подготвил: Тамара Гроздановски

Лектор: Ивана Кузманоска

Откажувањето од пушењето во текот на една деценија ги менува ризиците од смртност и нуди надеж за подобрување на здравјето.

Поздрав живот без чад може да започне на која било возраст, со потенцијал значително да го зголеми животниот век, како што е нагласено во неодамнешната сеопфатна анализа на канадски и норвешки научници.

Откажувањето од пушењето е неверојатно ефикасно во намалувањето на ризикот од смрт, а луѓето можат да ги почувствуваат придобивките неверојатно брзо, вели Прабхат Џа, научник за јавно здравје во Глобалниот здравствен истражувачки центар „Јунити Хелт“ од Торонто, една од најголемите канадски мрежи за здравствена заштита.

Со апстиненција од пушење во текот на една деценија, луѓето можат да му пристапат на животниот век на непушачите, што го илустрира длабокиот ефект од откажувањето од пушење.

Истражувањата спроведени во неколку земји со високи приходи како Норвешка, Велика Британија, САД и Канада даваат ветувачки резултати во период од 15 години, следејќи го здравјето на приближно 1,5 милион возрасни лица.

Оние што престанале да пушат во период од десет години доживеале значителен пресврт во ризиците поврзани со пушењето како што се мозочен удар, срцеви заболувања и рак.

Многу луѓе мислат дека е предоцна да се откажат од пушењето, особено во средната возраст, но овие резултати се во спротивност со тоа размислување, нагласува Џа.

Иако остануваат одредени неповратни оштетувања, особено во здравјето на белите дробови, откажувањето од пушењето останува најефективната стратегија за подобрување на функцијата на белите дробови и целокупното здравје. Една деценија апстиненција од пушење потенцијално може да ги компензира осумгодишните ризици поврзани со рак и да го намали јазот меѓу поранешните пушачи и непушачи во овој поглед.

Да им се помогне на пушачите да се откажат од пушењето е еден од најефикасните начини за значително подобрување на нивното здравје, вели Џа, кој ја нагласува важноста на поддршката на пушачите кои сакаат да се откажат без осудување или стигма.

Ова ново истражување ги потврдува претходните наоди и ја нагласува итноста за поддршка на иницијативите за откажување од пушење во корист на јавното здравје.

Извор: Science Alert
Фото: Freepik