Контроверзната историја на штафетата со олимпискиот факел

Контроверзната историја на штафетата со олимпискиот факел

Подготвил: Тамара Гроздановски

Лектор: Ивана Кузманоска

Штафетата со факелот е клучен дел од сите Олимписки игри.

Пламенот се разгорува на специјална церемонија во Грција, пред да се упати кон градот домаќин на Олимписките игри.

Денес, факелот ги претставува олимписките вредности на извонредност, почит и пријателство, но штафетата има проблематично минато - првпат била воведена за Игрите во Берлин во 1936 година, кога Германија била под нацистичка власт.Извор: ВВС
Фото: ВВС/Screenshot