Лекции за среќа што можеме да ги научиме од најсреќните луѓе на светот

Лекции за среќа што можеме да ги научиме од најсреќните луѓе на светот

Подготвил: Тамара Гроздановски

Лектор: Ивана Кузманоска

За да си создадеме позитивна енергија во секојдневниот живот, треба да ги погледнеме навиките што се заеднички за вистински среќните луѓе.

Среќните луѓе практикуваат благодарност

Благодарноста е една од најпопуларните навики кај среќните луѓе бидејќи функционира. Кога редовно ги забележувате сите благослови во вашиот живот, речиси е невозможно да бидете несреќни. Ако го гледате светот со благодарност, вашата перцепција автоматски ќе биде попозитивна.

Се ставаат себеси на прво место

Среќните луѓе секогаш се ставаат себеси на прво место, а станува збор за менталното, емоционалното, физичкото и духовното здравје. Балансот е многу важен затоа што кога си среќен, имаш многу повеќе да дадеш.

Уживаат во моментот

Одвојувањето време за малите нешта навистина ја зголемува среќата во животот. Кога уживате во малите моменти, добри или лоши, посвесни сте за она што се случува околу вас. Најсреќните луѓе се фокусираат на она што можат да го контролираат и може да ја изберат среќата во моментот, без оглед на борбите низ кои поминуваат.

Се опкружуваат со други среќни луѓе

Опкружувањето има огромно влијание врз тоа како размислуваме, чувствуваме и во која насока одиме во животот. Можеби звучи грубо, но исклучувањето на негативните луѓе од вашиот живот е неопходно ако сакате да бидете посреќни.

Може да чекаат

Среќните луѓе се подготвени да ги чекаат наградите и да се фокусираат на тоа колку далеку стигнале и што ги чека понатаму. Тие сфаќаат дека најдобрите работи во животот ги добиваат оние што се трпеливи на долг рок, без разлика дали се работи за унапредување на работното место, врска или нова вештина што ја учат.

Не трошат пари за материјални работи, туку за искуства

Автомобилот што сте го купиле не е во добра состојба, но искуствата што сте ги имале со него возејќи се се спомени кои ќе траат цел живот. Најсреќните луѓе повеќе би сакале да одат на патување во Азија отколку да купат нов телевизор со рамен екран.

Прифаќаат неуспех

Среќните луѓе знаат како да закрепнат по неуспех. Отпорноста е основа за неизбежните тешкотии со кои луѓето мора да се соочат. Како што вели јапонската поговорка - падни седум пати и стани осмиот. Борбата е доказ за напредок, а среќните луѓе живеат со тоа.

Секогаш учат

Најсреќните луѓе имаат една заедничка работа. Тие се доживотни ученици, постојано читаат нови книги, истражуваат други култури, учат нови јазици... Тоа е тековен процес бидејќи без раст нема успех.

Извор: 24sedam.rs
Фото: Freepik