Новиот ВИ-асистент на „Мајкрософт“ може да оди на состаноци наместо вас

Новиот ВИ-асистент на „Мајкрософт“ може да оди на состаноци наместо вас

Подготвил: Тамара Гроздановски

Лектор: Ивана Кузманоска

Новиот ВИ-асистент на „Мајкрософт“, вграден во неговите канцелариски апликации, ќе стане достапен за сите од 1 ноември.

„Мајкрософт 365 копајлот“ може да ги сумира состаноците одржани на „Тимс“ за секој што ќе одлучи да не присуствува. Исто така, може да пишува е-пораки, да креира ворд-документи, графикони од табеларни пресметки и пауерпоинт-презентации.

Од „Мајкрософт“ велат дека се надеваат дека алатката ќе биде од голема помош, но некои се загрижени дека таквата технологија ќе ги замени работниците. Исто така, постои загриженост дека бизнисите може да се потпираат исклучиво на помошта од вештачката интелигенција (ВИ).

Во својата сегашна форма, вештачката интелигенција може да биде во спротивност со новите правила што ја регулираат вештачката интелигенција бидејќи не може да се направи граница кога содржината не е направена од луѓе.

И европскиот акт за вештачка интелигенција и кинеските регулативи за вештачка интелигенција наведуваат дека луѓето мора да знаат дали имаат интеракција со вештачка интелигенција наместо со луѓе.

- Станува збор за алатка, така што луѓето имаат одговорност одговорно да ја користат. Кога ќе го испратам мојот одговор, можеби нема да ви кажам дека користев вештачка интелигенција за да ми помогне да го генерирам. Но, човекот секогаш ја има контролата - вели Колет Сталбаумер, шеф на „Мајкрософт 365“.

Тој додава дека одговорноста на поединецот е јасно да каже дека користи вештачка интелигенција.

Критичарите велат дека овој вид технологија најверојатно ќе доведе до огромно нарушување на работните места наменети за администратори.

Кариса Велиз, вонредна професорка на Институтот за етика кај вештачката интелигенција на Универзитетот „Оксфорд“, вели дека е загрижена поради тоа што луѓето стануваат претерано зависни од таквите алатки.

- Што ќе се случи ако технологијата пропадне или можеби е хакирана? Може да има дефект или да воведат нови политики со кои можеби не се согласувате. И потоа, што ќе се случи ако станете толку зависни од системот - вели таа.

Извор: BBC
Фото: Freepik